Ministerul Agriculturii nu poate interveni pe piata produselor agricole

13.08.2013 17:43

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a adresat o scrisoare deschisă Preşedinţiei, Guvernului şi Ministerului Agriculturii prin care roagă reprezentanţii Guvernului să intervină pe piaţa produselor agricole. Ministerul a răspuns că „intervenţia nu este posibilă”.

 Producătorii agricoli s-au arătat nemulţumiţi de preţurile de achiziţie a produselor agricole. Prin scrisoarea adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu, membri LAPAR au tras un semnal de alarmă asupra faptului că agricultorii vin după un an greu, în care seceta i-a decapitalizat, iar în 2013, când situaţia producţiilor este ceva mai bună, preţurile practicate pe piaţă acoperă cheltuielile de producţie în proporţie de 70-80%. “Aşadar, vă rugăm ca Guvernul României să intervină pe piaţă, după modelul celorlalte state europene, atunci când angrosiştii deţin monopolul în achiziţia de produse agricole”, se arată în scrisoarea LAPAR.

 Ministerul Agriculturii a răspuns solicitării LAPAR, precizând că monitorizează în permanenţă evoluţia preţurilor de pe piaţa agricolă, aceasta fiind influenţată şi de evolţia preţurilor pe piaţa comună şi pieţele extracomunitare, dar „intervenţia administrativă în piaţă nu este posibilă în condiţiile organizării comune de piaţ㔺i doar „mecanismul de intervenţie” poate lua măsuri de reglementare pe piaţa cerealelor.

„Condiţiile de activare ale acestui mecanism sunt prevăzute în Regulamentul CE al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Rgulamentul Unic OCP). În sensul celor menţionate, reiterăm rolul Organizaţiei Interprofesionale Cereale şi Derivate din România (OIPA) în reglementarea organizării şi funcţionării pieţei cerealelor”, se arată în răspunsul MADR. (agroinfo.ro)