minunile unei civilizatii antice

 

Oamenii de stiinta au descoperit ceva uimitor in orasul antic Petra, unul dintre cele mai speciale locuri din lume.
 Aici, exista niste monumente, uriase minuni ale mintii umane realizate de civilizatia nabateana, de acum aproximativ 2.100 de ani, iar cercetatorii au descoperit ca acestea sunt aliniate cu anumite pozitii ale Soarelui, potrivit National Geographic.
 Civilizatia nabateana a ridicat orasul Petra pentru a evidentia solstitiile si echinoctiile Soarelui. Petra a fost o metropola imensa, plina de monumente si alte structuri religioase sculptate in stanci de piatra.
 Orasul a fost capitala regatului nabatean, o cultura din Orientul Mijlociu putin cunoscuta, care a condus o mare parte din Iordania de astazi, intre secolul al III-lea i.Hr. si secolul I d.Hr.
 O analiza publicata in revista Nexus Network arata ca fenomenele ceresti au influentat modul in care nabateenii au creat respectivele structuri din piatra.
 Rezultatele studiului au aratat ca in anumite perioade ale anului, cum ar fi solstitiul de iarna, Soarele se aliniaza cu unele dintre cele mai importante cladiri ale orasului.
 Una dintre cele mai fascinante descoperiri ale echipei lui Belmonte se refera la solstitiul de iarna, despre care nabateenii au crezut ca este legat de nasterea principalului lor zeu, Dushara.
 In timpul acestuia, apusul Soarelui creeaza efecte de lumini si umbre asupra unui podium sacru din interiorul monumentului cunoscut sub numele de Ad Deir sau Manastirea, unde nabateenii organizau festivitati religioase.
 Arheologul numeste Petra drept unul dintre "cele mai speciale locuri din lume, iar aceste structuri sunt ca niste minuni uriase ale capacitatii umane de a crea un sentiment de frumusete, care este legat de cer". 

(Ziare.com)