model francez in agricultura?

04.10.2013 17:20

O delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat Daniel Botanoiu s-a aflat, marti, intr-o vizita de lucru la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei, Pescuitului, Ruralitatii si Amenajarii teritoriului din Franta. Din delegatie au mai facut parte directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Dorel Benu, vicepresedintele Agentiei Domeniilor Statului, Ioan Todiras, precum si Cristina Darie, consilier al ministrului Agriculturii.

 Oficialii romani au discutat cu membri ai Federatiei franceza a structurilor SAFER (Societatea de Amenajari Funciare si Amenajare Rurala), scopul principal al vizitei delegatiei romane fiind acela de a intelege modul de reglementare a fondului funciar in Franta, modul de functionare al SAFER si capacitatea de adaptare a legislatiei nationale la reglementarile europene.
 Acestia au prezentat aspecte tehnice legate de organizarea funciarului agricol (proceduri de cumparare/vanzare, operatiuni de comasare, instrumentul informatic statistici).
 In Franta, SAFER are rol important in reglementarea pietei funciare, dreptul de preemtiune fiind realizat de catre coproprietari, fermieri si SAFER.
 Vizita de astazi a delegatiei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va permite imbunatatirea propunerii legislative referitoare la valorificarea terenurilor agricole in Romania incepand cu anul 2014.
 In prezent, exista in dezbatere publica un proiect de lege care prevede, printre altele, infiintarea in Romania a unei Autoritati pentru Reglementarea Pietei Funciare, dupa model francez.  (agroromania.ro)