munca la negru

 Inspectorii de muncă au depistat 296 persoane care lucrau fără forme legale, dintre care 49 se aflau în judeţul Bihor, în urma controalelor efectuate săptămâna trecută, informează un comunicat al Inspecţiei Muncii, remis joi AGERPRES.

 Pentru munca la negru au fost aplicate amenzi în valoare de circa 1,66 milioane lei. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost înaintate 11 propuneri de cercetare penală, iar pentru 78 de persoane fizice s-au aplicat sancţiuni contravenţionale deoarece au acceptat să muncească fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Dintre acestea, 42 sancţiuni au fost în judeţul Bihor, iar câte opt - în judeţele Brăila şi Buzău. 

 În domeniul relaţiilor de muncă, totalul amenzilor aplicate a fost de circa 2,36 milioane lei, în urma a 1.350 controale efectuate în intervalul 5 - 9 august, precizează purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii, Eugen Tifin. 
 În perioada menţionată, pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.228 controale, amenzile însumând 546.000 lei.  Au fost sancţionaţi 934 de angajatori, la trei dintre aceştia s-a dispus oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare, iar pentru alţi doi angajatori activitatea a fost sistată până la remedierea deficienţelor constatate. 
 Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 16 evenimente care, în urma cercetărilor, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 
 Valoarea cumulată a amenzilor aplicate a fost de peste 2,9 milioane lei, fiind efectuate de către inspectorii de muncă 2.578 controale. AGERPRES