noi dovezi de interceptari de catre NSA

31.10.2013 08:12

 Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) a interceptat date a sute de milioane de utilizatori Google si Yahoo!, inclusiv americani, scrie miercuri Washington Post, preluat de AFP.
 Programul denumit "MUSCULAR" si operat cu omologul britanic al NSA, Government Communications Headquarters (statul major al comunicatiilor guvernului, GCHQ), permite celor doua agentii de informatii sa recupereze datele din fibrele optice utilizate de cei doi giganti ai internetului, potrivit documentelor citate de Post si obtinute de la fostul consultant al NSA Edward Snowden.
 Cotidianul american, care a interogat si oficiali americani, scrie ca MUSCULAR este o componenta secreta a PRISM, programul care permite NSA sa obtina date cu ajutorul unor ordine judecatoresti adresate societatilor din domeniul IT.
 Potrivit unui document evocat de cotidian si datat 30 ianuarie 2013, aproximativ 181 de milioane de elemente fusesera la acea data colectate in cursul precedentelor 30 de zile - mergand de la metadate legate de e-mailuri si pana la elemente de text sau fisiere audio si video.
 Aceste interceptari ale NSA ar fi avut loc in afara Statelor Unite, gratie unui furnizor de acces telecom al carui nume nu a fost dezvaluit, sugereaza documentele publicate de Post. Un grafic lasa de asemenea sa se inteleaga ca interceptarile ar fi avut loc intre site-urile internet si serverele delocalizate ale Google.
 Actiunile in afara Statelor Unite permit NSA o mai mare libertate de miscare decat in interiorul tarii, unde sunt necesare decizii ale justitiei pentru astfel de actiuni.
 Contactate de AFP, NSA, Google si Yahoo! nu au reactionat imediat. Washington Post scrie ca Yahoo! si Google au sustinut ca nu au autorizat niciodata un astfel de acces la datele utilizatorilor.
 Seful NSA, generalul Keith Alexander, intrebat intr-o conferinta de presa despre articolul Washington Post, a afirmat ca nu este la curent cu publicarea informatiilor si ca datele ii par incorecte. "Dupa cunostinta mea, o astfel de activitate nu a avut niciodata loc", a raspuns el.
 "In iunie, a aparut deja aceasta alegatie potrivit careia NSA se infiltra in serverele Yahoo! si Google, dar este fals", a adaugat generalul.  (hotnews.ro)