noi soiuri de hibrizi

La Ziua portilor deschise de la Statiunea de cercetari legumicole Buzau, catorva zeci de specialisti, fermieri si reprezentanti ai Academiei de stiinte agricole si silvice le-au fost prezentate noi soiuri si hibrizi aflati in cultura.

„Din totalul celor 63 de soiuri si hibrizi cu certificat de omologare, 20 sunt brevetati. Anul acesta au fost omologate tomatele portocalii Aura, un soi de fasole Maura, foarte productiv, soiul de castravete amar Rodeo, un soi de ardei iute Victor, picant, un soi de tomate cireasa Sorana, foarte mici, de circa 10 grame, si avem in curs de omologare un soi de busoioc rosu, loboda si hibridul de vinete H1 Buzau, plus 18 combinatii hibride de tomate”, a sustinut doctorul biolog Floarea Burnichi, secretarul stiintific al statiunii.

 Printre cele 63 de soiuri si hibrizi omologati s-au numarat si ceapa rosie Rubiniu, ardeiul gras Buzau 10, tomatele cireasa Carisma, tomatele Cristinica, varza de toamna buzoiana. Pe langa legumele brevetate, statiunea a mai obtinut brevete si pentru utilajele pentru extras seminte din receptacule de ardei si bostanoase sau sera verticala.

 Constantin Vlad, directorul statiunii, doreste pastrarea patrimoniului statiunii de cercetare si face un apel in acest scop.

 „Din peste 400 de hectare de teren arabil, statiunea mai are circa 100 de hectare si risca sa fie desfiintata in urma unor retrocedari necontrolate, ceea ce ar avea un impact negativ asupra celor cateva mii de legumicultori din Buzau si judetele invecinate. Deja foarte multi legumicultori tineri au intrat in faliment din cauza invaziei de produse similare aduse din afara, mai ieftine, dar nocive pentru sanatatea populatiei”, a relatat acesta. (agroromania.ro)