norme minime de igiena pentru lapte

19.09.2013 10:17

După 1 ianuarie 2014, micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la finele lui 2013 expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

 „Noi am avut o serie de instruiri în cursul acestui an în care am explicat atât marilor fermieri cât şi micilor fermieri, crescători de taurine, că pentru a ajunge pe piaţă cu lapte conform noilor cerinţe UE trebuie respectate nişte norme de igienă. Nu există nicio o interdicţie prin care micii fermieri să nu îşi poată vinde laptele pe piaţă din 2014, însă trebuie respectate condiţiile de igienă, şi aici mă refer la igiena celui care mulge animalul, igiena ugerului, a vaselor în care este colectat laptele şi bineînţeles răcirea imediată a laptelui pentru a reduce înmulţirea bacterilor”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.

 Potrivit acestuia, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor. „Dacă un ţăran are două vaci în curte nu este nevoie să achiziţioneze un mulgător, ci doar să respecte igiena mulsului, respectiv a mâinilor, a ugerului, a vaselor de colectat lapte şi binenţeles să introducă imediat laptele muls la frigider, la o temperatură între 0 şi 4 grade Celsius. Sunt condiţii minime de igienă pentru ţăranul care are două-trei vaci în curte şi nu cred că sunt foarte greu de îndeplinit. Pentru cei care au mai multe vaci, 4-5 animale, iar cantitatea de lapte este mai mare, într-adevăr este nevoie de o minimă investiţie pentru un aparat de muls şi un răcitor. Aici şi forma asociativă a crescătorilor de animale reprezintă o soluţie pentru partea cu investiţii”, a explicat şeful ANSVSA.

Perspectivele industriei laptelui şi produselor lactate pentru anul 2014 a fost unul dintre subiectele dezbătute în şedinţa Grupului de lucru „Filiera laptelui” din cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA din 12 septembrie, având în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru calitatea laptelui materie primă.   Sursa: Agerpres