Norme privind munca cu zilieri

27.06.2015 08:47

 

Persoanele care desfasoara activitati ocazionale pentru un beneficiar sunt indreptatite la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

In acelasi timp, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut pe tara"Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti (...). Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (...)", scrie in actul normativ.

 Salariul minim brut pe tara va creste, incepand cu data de 1 iulie, de la 975 la 1050 de lei.

 Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, asa cum prevede Codul muncii. De la 1 iulie, la un numar de 170 de ore lucrate de un zilier intr-o luna, valoarea pe ora va creste de la 5,7 lei, cat este in prezent, la 6,1 lei.

 Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste strict prin acordul de vointa al partilor si, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnica de lucru poate sa fie de cel mult 12 ore. In total, zilierii pot sa munceasca la acelasi beneficiar timp de maximum 90 de zile(cumulate) pe an.

 Beneficiarii care platesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe ora a salariului minim risca sa fie sanctionati de autoritati cu o amenda de 10.000 de lei.

 Minorii pot lucra ca zilieri doar la implinirea varstei de 16 ani. Insa, daca parintii isi exprima acordul in acest sens, si minorii de 15 ani pot sa desfasoare activitati ocazionale.

 In mod normal, zilierii isi primesc remuneratia cuvenita la sfarsitul fiecarei zile, asa cum dispune Legea nr. 52/2011. Totusi, partile pot conveni in scris ca plata sa fie facuta cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de lucru.

 Conform Legii zilierilor, domeniile in care poate fi desfasurata munca necalificata cu caracter ocazional sunt urmatoarele:

-agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;

-silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;

-pescuit si acvacultura - diviziunea 03;

-colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;

-recuperarea materialelor - grupa 383;

-comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;

-activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;

publicitate - grupa 731;

-activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;

-activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);

-activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.

hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);

-activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;

-activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.

 Zilierii nu sunt asigurati in sistemele de asigurari publice. Insa, daca vor, acestia au posibilitatea de a se asigura in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.  (Sursa: avocatnet.ro)