NSA colecteaza date de la sute de milioane de utilizatori

19.01.2014 10:17

 

Agentia Nationala de Securitate (NSA) colecteaza aproximativ 200 de milioane de mesaje text pe zi din intreaga lume si le utilizeaza pentru a afla informatii privind locatia, retelele de contact si detaliile cartilor de credit, releva documente strict secrete.
 Pe baza materialelor sustrase de contractorul NSA Edward Snowden se poate deduce ca NSA colecteaza SMS-uri in volum mare, fara a avea o tinta precisa, si le stocheaza, scrie The Guardian.
 Documentele mai releva ca agentia britanica GCHQ a utilizat baza de date a NSA pentru a cauta, fara o tinta precisa si nici mandat, informatii cu privire la comunicatii facute de persoanele aflate in Marea Britanie.
 Programul NSA are nume de cod Dishfire si colecteaza "tot ce poate", dezvaluie documente ale agentiei britanice similare, GCHQ. Colectarea de informatii nu este limitata la persoanele vizate deja in cadrul supravegherilor. Un program numit "Prefer" face analiza automata a comunicatiilor.
 Din SMS-urile colectate, NSA extrage informatii cu privire la planurile de calatorie, agenda, tranzactiile financiare si alte informatii, care pot apartine si indivizilor care nu sunt suspectati de activitati ilegale.
 NSA reuseste astfel sa obtina zilnic:
 - Peste 5 milioane de alerte privind un apel ratat, ce pot fi folosite pentru a afla reteaua sociala a unei persoane;
- Detalii privind 1,6 treceri de granita, din alertele de roaming;
- Peste 110.000 de nume din cartile de vizita digitale ale oamenilor de afaceri, cu posibilitatea de a salva si stoca imagini;
- Peste 800.000 de tranzactii financiare, fie prin plata prin SMS, fie prin asocierea cartii de credit cu utilizatorii de telefon mobil.
 Vodafone, una din cele mai mari companii de comunicatii mobile din lume, s-a declarat socata de aceste dezvaluiri. "Ceea ce descrieti suna ingrijorator pentru noi pentru ca regimul pe care suntem obligati sa il respectam este foarte limpede si nu facem decat sa eliberam informatii guvernelor atunci cand suntem obligati de justitie sa facem asta", a explicat un reprezentant, care a mai spus ca va cere lamuriri de la guvernul britanic.
 Dezvaluirile publicatiei britanice pun presiune si mai mare pe presedintele american Barack Obama, care urma, vineri, sa vorbeasca pe tema raportului intocmit de un comitet de analiza pe baza activitatilor NSA.   (ziare.com)