nu producem lapte suficient

 Vacile româneşti nu mai furnizează decât 63% din laptele din hipermarketuri, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei, citat de sursele de presă. Procentul de lapte va scădea drastic, de la 1 ianuarie 2014, din cauza normelor europene care impun standarde imposibil de atins pentru micii producători.

 Deşi pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte scrie “fabricat în România”, specificaţia nu asigură faptul că laptele provine de la vacile din ţara noastră, ci doar că a fost ambalat la noi. O statistică publicată de Consiliul Concurenţei dezvăluie că doar 63% din laptele dulce de consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene şi 1% din statele din afara Uniunii Europene (UE), mai arată sursele citate de Bursa. Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România pentru mass-media locală, precizează că reprezintă o mare problemă faptul că pe ambalajele produselor nu este menţionată ţara de origine.

 Domnia sa explică: “Efectivele de vaci au scăzut foarte mult, din cauza politicii duse de statul român, de la şase milioane de capete am ajuns la 1,2 milioane. Dar este o mare problemă, se aduce lapte din UE şi scrie lapte proaspăt, pentru că noi nu suntem în stare să scoatem o legislaţie adecvată în care să menţionăm pe cutia de lapte ţara de origine, nu locul unde se ambalează, pentru că se poate aduce de aiurea, din Olanda, şi se ambalează la noi.

 Din nefericire, importurile vor creşte, pentru că de la 1 ianuarie 2014 numai lapte euroconform se mai poate vinde în România. Toţi micii producători, care făceau 20-30 de litri, până acum îl duceau la un centru de colectare, dar de la 1 ianuarie nu va mai fi primit”.
Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut, în primele nouă luni, cu 2,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 18.385 tone. (Mai multe, pe www.bursa.ro)