palinca nu scapa de acciza

 

Senatul a respins proiectul de lege privind modificarea Legii 571/2003 care introducea un nou articol în Codul Fiscal potrivit căruia palinca, ţuica, horinca, turţul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină şi cel de fructe ar fi fost exceptate de la plata accizelor.

 Accizele ar fi fost excluse în situaţia în care băuturile tradiţionale româneşti erau produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantităţi de cel mult 100 l de produs/gospodărie individuală cu o concentraţie alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 l de distilat din fructe la 50 grade.
 Propunerea de lege mai reglementa şi cazul deţinătorilor de pomi fructiferi, precizând că aceia care vor produce o cantitate mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic, depăşind consumul propriu ar fi plătit a zecea parte din acciza standard.
 Totodată, persoanele fizice autorizate, cele juridice sau societăţile comerciale de profil ar fi plătit o taxă de accizare de 2,2 lei/l la 50 grade volum.

 Proiectul de lege a fost respins cu 62 de voturi pentru, 64 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.  Sursa: Agerpres