PIB mai mic

11.09.2013 14:14

 Produsul Intern Brut este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preţurilor de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România, a declarat într-o conferinţă de presă, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

 „La data de 10 iunie a.c., preţul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. preţul unei tone era de 208 euro în România, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tonă de grâu să ajungă la numai 119 euro. În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro. Motivul pentru scăderea bruscă a preţurilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producătorilor agricoli, precum şi de lipsa spaţiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spaţii de depozitare şi ca atare ajung să impună şi preţul de achiziţie pe piaţa din România. Drept urmare, există o gaură reală de 2,5 miliarde de euro în PIB-ul României, din cauza practicării acestor preţuri”, a afirmat Laurenţiu Baciu.
 Potrivit şefului LAPAR, România este singura ţară din Europa unde producătorii nu beneficiază de subvenţii la motorină. „Motorina pentru agricultura din România este cea mai scumpă dintre toate ţările Uniunii Europene. Conducerea Ministerului Agriculturii nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorina aferentă anului 2013. Autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru remedierea situaţiei, deoarece agricultura este un sector vulnerabil, de care toţi avem nevoie”, a mai spus preşedintele LAPAR.   Sursa: Agerpres

Înapoi

+14
°
C
H: +14°
L: +
Beius
Sunday, 03 May
See 7-Day Forecast
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+16° +15° +12° +11° +16° +19°
+ + + + + +
Calendar Widget by CalendarLabs

Contact

beiuseanul

© 2013 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode