planete locuite?

06.11.2013 14:45

 Echipa de experți ai Agenției spațiale americane (NASA), care prelucrează datele furnizate de telescopul Kepler, a identificat un număr record de 833 de posibile planete, dintre care zece sunt potențial locuibile, relatează agenția de presă RIA Novosti.

 Aceste noi date au fost prezentate cu ocazia unei conferințe științifice dedicată rezultatelor activității Kepler, la Ames Research Center din Moffett Field, statul California.

 Jason Rowe, de la Institutul de căutare a inteligenței extraterestre, spune că din luna ianuarie numărul planetelor-candidat în banca de date Kepler, a crescut cu 29%, iar acum se ridică la 3.540.

 Numărul de planete apropiate de mărimea Pământului (cu o raza de 1,25 mai mică decât cea terestră) a crescut cu 78% — la 674, iar numărul de planete cu raze mai mari decât a Terrei a crescut cu 33% — la 1.080. Zece din numărul de 'planete-candidat' au o rază mai mică decât dublul razei terestre și se află în 'zona de viață'—adică la o astfel de distanță de Soare încât pe suprafața lor poate fi apă în stare lichidă și viață.

 După analiza datelor, cea mai apropiată planetă de pământeni unde ar putea exista viață ar trebui să se afle la 15 de ani-lumină de sistemul nostru solar.

Experții evocau anterior aproximativ 3.500 de planete, care într-un fel sau altul se apropie după parametrii lor de Pământ. Dintre acestea, cea mai apropiată de Terra se află la o distanță de 12 ani lumină.  AGERPRES