plata pe cap de animal, din 2014

 

Din 2014, nu mai acordăm o plată unică pe cap de animal, cum se acorda până acum, în funcție de animalele existente în anul 2008, ci în funcție de cele care erau în ianuarie 2013, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, într-o emisiune TV.

  „Pentru zona de bovine am schimbat forma de sprijin, tocmai pentru a ajuta și categoria lapte care are probleme și în 2014, și în 2015 când se elimină cotele de lapte. Am vrut să-i sprijinim mai mult pe cei care produc, pentru a scoate la suprafață acel lapte (...). Ca atare, nu mai acordăm o plată unică pe cap de animal, cum se acorda până acum, în funcție de animalele existente în anul 2008, ci în funcție de cele care erau în anul 2013, ianuarie 2013”, a spus şeful MADR.

 Potrivit acestuia, fermierii vor primi şi o plată separată în funcţie de cantitatea de lapte livrată către unităţile de procesare.

 „În această lună va avea loc un control la nivelul întregii țări, în funcție de animalele care au fost solicitate și care se regăsesc pe teren vom face plata, o plată unitară pe cap de animal - noi am numit-o aici Pachetul Carne - și o plată în funcție de laptele care se livrează la unitățile de procesare sau direct către piață se evidențiază într-un carnet separat, special, 20 de euro pe tonă”, a precizat ministrul Agriculturii.
 În plus, pentru bovinele de carne din zonele defavorizate sprijinul va fi în jur de 300 de euro pe cap de animal, iar plata va începe probabil la începutul lunii februarie, a mai spus Constantin. (agroinfo.ro)