platile aprobate de C.E. din 2015

 

Comisia Europeană (CE) a anunţat modificarea procentului cu care vor fi reduse plăţile directe din 2015, de la 2,45% la 1,3%. Măsura de disciplină financiară se aplică doar sumelor mai mari de 2.000 de euro.

 Această măsură a fost adoptată pentru a putea asigura în bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) un fond de rezervă de 433 milioane euro pentru situaţii de criză. Ajustarea nu se va aplica însă în cazul României, Bulgariei şi Croaţiei, deoarece aceste state nu beneficiază încă de întregul cuantum al plăţilor directe.

 În conformitate cu normele bugetare, autorităţile de la Bruxelles erau obligate să prezinte până la sfârşitul lunii martie o propunere de reducere a plăţilor directe în cazul în care cheltuielile prognozate pentru anul următor sunt mai mari decât bugetul maxim disponibil pentru Primul pilon al PAC, responsabil pentru plăţile directe şi intervenţiile de piaţă, care este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

 În luna octombrie, Comisia va prezenta noul draft privind alocările bugetare pentru anul 2015, urmând ca până cel târziu la 1 decembrie să aplice actualizarea ratei de disciplină financiară pentru plăţile directe. Conform legislaţiei PAC, sumele generate de disciplina financiară care rămân disponibile în bugetul FEGA la sfârșitul exerciţiului financiar, inclusiv cele din rezerva de criză, se rambursează agricultorilor. (agroinfo.ro)