platile directe pe suprafata in 2014

27.11.2013 08:19

 Suprafaţa de referinţă negociată de România pentru plăţile directe pe suprafaţă pentru perioada 2014 -2020 va fi de 9,7 mil. ha, a spus Dorel Benu, director general al APIA, la o conferinţă la Indagra 2013. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, plăţile directe pe hectar din bani europeni vor ajunge de la 1,4 mld. euro în 2014, la 1,9 mld. euro în 2020.

 Plăţile directe pe suprafaţă, în funcţie de mărimea exploataţiei agricole
 Din 2014, România va introduce un sistem de acordare a plăţilor directe pe suprafaţă în funcţie de mărimea exploataţiei agricole, pentru a încuraja asocierea producătorilor, a declarat ministrul Agriculturii.  „Pe pilonul I, opţiunea Ministerului Agriculturii va fi de încurajare a fermierilor mici. Astăzi avem în România peste 860 de mii de fermieri care încă se zbat în zona de subzistenţă, în zona de 1-5 hectare şi avem datoria să îi stimulăm să se asocieze. Nu vor fi excluşi de la plată, ci vor avea o plată mai mică pe hectar. (...) Avem datoria, împreună cu Agenţia de Plăţi, să venim cu acel sistem simplificat permis de Comisia Europeană. Nu va mai fi o cerere de plată atât de stufoasă, cea care se depune anual în perioada martie - mai, ci va fi o cerere de plată mult mai simplă, dar condiţionată de această plată mai mică pentru cei care au sub 5 hectare”, a spus Daniel Constantin.
„Din anul 2014 (...) vor fi mai multe categorii de plată pe suprafaţă. În primul rând categoria între 1 şi 5 hectare, categoria între 5 şi 30 de hectare, categoria între 30 şi 60 de hectare şi peste 60 de hectare. (...) Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile”, ne-a declarat Daniel Constantin, la Indagra.

Plăţile naţionale directe se vor numi TNA - Ajutoare Naţionale de Tranziţie
 La plăţile directe pe suprafaţă acordate din bani europeni se vor adăuga plăţile naţionale directe complementare (PNDC), pe care România le poate acorda până în 2020. Acestea se vor numi TNA - Ajutoare Naţionale de Tranziţie (Transitional National Aid).                  „Sprijinul naţional pe care noi îl acordăm în 2013 şi 2014 va trebui să scadă până la 50% în 2020. Plăţile europene vor creşte an de an, iar cele naţionale vor descreşte. Am putea avea situaţia ca în 2015 să avem o subvenţie de 170 de euro pe hectar (bani europeni plus sprijin naţional – n.red.), care să crească, până în 2020, până la 196 de euro pe hectar, cu diferenţe destul de mari pentru cei care respectă pachetul de înverzire, cei care sunt în schema pentru micii fermieri sau în afara acestei scheme, pentru tinerii fermieri, care timp de cinci ani de zile vor primi 25% suplimentar pe ha pentru suprafaţa între 25 şi 90 ha”, a explicat Daniel Constatin.

TNA în sectorul zootehnic
 Ajutoare Naţionale de Tranziţie vor fi plătite până în 2020 şi în sectorul zootehnic, pentru sectoarele bovine şi ovine-caprine. „În 2014 va fi acelaşi sprijin ca în 2013, deci sută la sută. în 2015, sprijinul va fi de 75 la sută, după aceea scade cu cinci la sută în fiecare an. Asta este varianta pe care am mers, agreată cu fermierii. Pentru bovine, rămâne plata pe cap de animal, la care se adaugă şi o plată condiţionată de livrările de lapte”, ne-a spus şeful MADR.  (agroinfo.ro)