pretul gazelor in crestere

07.02.2014 09:59

 

 Prețul gazelor va crește cu 150% până în 2019, când piața va fi complet liberalizată, iar populația ar putea suferi un șoc al prețurilor dacă nu se vor lua măsuri de eficiență și economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert în domeniul energetic și președinte executiv al Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice.

 Potrivit acestuia, majorarea prețului va mări grupul consumatorilor care nu-și vor putea plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

 El a subliniat faptul că există două zone unde România poate să realizeze pași mari pentru eficiența energetică.

 'În primul rând, este vorba de clădiri, care înseamnă 40% din întregul consum de energie din România, mai mult decât industria. Clădirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel puțin, ceea ce este imens, pentru că au fost construite în perioada când energia era foarte ieftină', a susținut expertul.

 Potrivit acestuia al doilea sector unde trebuie luate măsuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi și supradimensionate.

 În același timp, consumul casnic anual de energie pentru încălzire este, în România, 265 de kWh pe metru pătrat, față de 125 de kWh pe metru pătrat, cât este media europeană.  AGERPRES