prima masura din noul PNDR pe 20 mai

 

 Pe 20 mai se deschide prima măsură din PNDR 2014 – 2020, dedicată fermei de familie. Pentru aceasta, fermierii români vor avea la dispoziţie cel puţin 18 proiecte tip pentru sectoarele vegetal şi zootehnic, a anunţat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 „Încercăm ca din această sesiune să avem cel puţin 18 proiecte tip pentru sectoarele vegetal şi zootehnic. Vor fi disponibile cele şase proiecte tip pe care le-am anunţat, similare cu cele din sesiunea trecută, dar mai pregătim încă 12 sau 14 pe diverse dimensiuni de fermă. În total vrem să ajungem la 20 de proiecte tip”, a spus Turtoi.

Reguli din trecut, bani din viitor
 Acesta a precizat că măsurile anunţate vor fi lansate pe regulile programului actual, dar cu finanţare din programul viitor. „Una dintre măsuri este cea de investiţii în ferme, fosta măsură 121 din PNDR. Aici am găsit un artificiu la care puţină lume s-a gândit, respectiv de a lansa o măsură pe regulile programului actual, dar cu finanţare din programul viitor, lucrul acesta fiind permis de către regulamentul de tranziţie, chiar dacă nu specifică în mod expres acest lucru. Regulamentul spunea că angajamentele din programul actual pot fi preluate şi pe programul viitor şi atunci ne-am gândit de ce să nu putem face şi o sesiune. Cred că noi suntem singura ţară cu sesiuni pe care le vom deschide pe această facilitate. Comisia Europeană a fost iniţial surprinsă de idee, dar ulterior a văzut că nu este nicio o problemă din punct de vedere tehnic şi legal şi am primit acordul pe ambele măsuri, respectiv pe investiţii în ferme şi pe bunăstarea animalelor”, a spus Turtoi, citat de Agerpres.

Cum se împart banii?
 Măsura este structurată pe trei secţiuni majore, respectiv investiţiile efective în ferme vegetale sau zootehnice, componenta fermelor de familie şi adaptarea la standarde pentru partea de lapte. Suma totală alocată acestei măsuri din noua programare financiară este de 150 de milioane de euro, din care 35 de milioane de euro revin fermelor de familie.
 „Avem 35 milioane de euro pentru fermele de familie, 15 milioane de euro pentru standarde pe partea de lapte, iar pentru investiţii în ferme 100 de milioane, împărţite 50-50 pe vegetal şi zootehnic. Din cele 50 de milioane de euro alocate pentru partea de vegetal, 80% din sumă am alocat-o pentru achiziţii de utilaje, adică pentru proiecte simple şi 20% pentru proiecte complexe cu construcţii montaj. Pentru partea de zootehnie avem inversate procentele pentru că aici achiziţia de utilaje presupune şi partea de montaj, adică se face un proiect complex şi numai 20% din sumă se va aloca pentru echipamente simple. Sperăm ca în felul acesta alocările, cel puţin pe partea de proiecte simple, să meargă foarte repede şi să fie avem proiecte plătite într-un an de zile”, a mai spus oficialul MADR, pentru Agerpres.

Valoarea maximă eligibilă va fi de 125.000 euro/proiect
 Turtoi a menţionat că valorile maxime care vor fi acordate unui proiect au fost revizuite şi diminuate. „Pentru utilaje am mers cu valoarea sprijinului la 700.000 de euro, pentru construcţii montaj la un milion de euro pe partea vegetală şi până la două milioane de euro pe partea zootehnică”, a adăugat oficialul MADR.
 Sesiunea anunţată de MADR va avea o alocare financiară de 150 de milioane euro, din care 35 de milioane de euro vor merge către susţinerea fermelor de familie, iar valoarea maximă eligibilă va fi 125.000 euro/proiect. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, existând posibilitatea majorării sprijinului cu 10% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, 10% pentru investiţiile realizate în zonele defavorizate şi 10% pentru investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşământelor cu azotat şi tratamentul apelor reziduale în exploataţiile agricole.

 Sprijinul pentru ferma de familie se acordă exploataţiilor agricole cu o dimensiune cuprinsa între 2 şi 50 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică) şi care este înregistrată în Registrul unic de identificare sau Registrul agricol. (agroinfo.ro)