probleme cu graul francez

14.10.2013 16:24

Calitatea grâului moale produs în Franţa reprezintă o problemă, în condiţiile în care nivelul redus al proteinelor îi afectează competiţia pe pieţele de export, a declarat recent ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, transmite Bloomberg.

În ultimele trei luni, Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a preferat să cumpere grâu din România, Ucraina şi Rusia, în defavoarea celui oferit de Franţa. “Ştim că avem o problemă de poziţionare, care este calitatea. Nivelul proteinelor este foarte important”, a declarat Stephane Le Foll.
 Potrivit FranceAgriMer, nivelul mediu al proteinelor în recolta de grâu moale a Franţei a scăzut la 11,2% în acest an, de la 11,3% în 2012, iar Egiptul cere un conţinut de 11,5%. “Există o problemă majoră cu calitatea grâului. Piaţa mediteraneană este pentru grâu de panificaţie şi acolo este competiţia”, a spus Stephane Le Foll.
 Ministrul francez al agriculturii a spus că nivelul de proteine depinde de utilizarea îngrăşămintelor, însă aceasta presupune unele riscuri de mediu, dar şi de utilizarea unor soiuri diferite de grâu. El a adăugat că vrea să pună la punct un schimb regulat de informaţii în domeniul agriculturii cu partenerii din ţările europene, precum şi cu Turcia şi ţările din regiunea Magreb.   Sursa: Agerpres