producatorii de carne protesteaza

 

Anuntul primului ministru, Victor Ponta, potrivit caruia TVA-ul ar urma sa fie redus la legume si fructe, in detrimental sectorului carnii, a starnit nemultumirea producatorilor de carne, care au anuntat ca vor ajunge pana la proteste in fata Ministerului Agriculturii pentru a obtine reducerea TVA-ului si pe segmentul lor.

“Speram sa informam opinia publica despre impactul acestei masuri. Vom trece chiar la manifestari in fata Ministerului Agriculturii, pentru ca vrem sa aratam ce se intampla pe acest segment, respectiv cat este TVA in Uniunea Europeana, cum influenteaza consumul si industria, care este influenta asupra bugetului si la raft. Campania se va derula pana in luna septembrie, practic intre alegerile europarlamentare si cele prezidentiale”, a declarat pentru Agerpres, presedintele ARC, Radu Timis.
Seful Executivului a anuntat saptamana trecuta ca prefera o reducere a TVA-ului la legume si fructe, motivand ca evaziunea fiscala este mai pronuntata in acest sector.
”Reducerea TVA la paine a functionat. Trebuie sa mergem atat cat se poate tot pe zone tintite pentru reducere a TVA-ului, in alimentatie si nu numai. Eu as vrea la fructe si legume pentru ca acolo avem evaziune fiscala si concurenta neloiala intre producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la Romania TV.
 Afirmatia primului ministru vine in contextul in care tot mai multi producatori autohtoni se arata nemultumiti de masurile luate de autoritati pentru a sustine productia interna de carne.

 In plus, firmele romanesti se simt amenintate de un posibil val de importuri masive din Ungaria, care incepand cu ianuarie 2014 a redus TVA-ul la carne de la 27% la 5%.  (agroromania.ro)