produsele lactate s-ar putea scumpi

20.01.2014 20:00

 

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), a anunțat că produsele din lapte și brânză s-ar putea scumpi cu până la 20% în perioada următoare, din cauza creșterilor de prețuri la carburanți și energie, dar și a măsurii referitoare la majorarea prețului la achiziția de lapte.

 “E posibil ca în perioada următoare lactatele și brânzeturile să se scumpească cu până la 20%, din cauza creșterilor de prețuri la carburanți, energie, dar și a măsurii referitoare la majorarea prețului la achiziția de lapte. Din punctul meu de vedere, această scumpire reprezintă o tragedie pentru populație, deoarece survine pe fondul unui val general de creșteri ale prețurilor produselor alimentare și nealimentare, dar și a scăderii constante a puterii de cumpărare”, a spus Dragoș Frumosu.

 Afirmația vine după ce Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România a anunțat majorarea prețurilor. Problema producătorilor individuali, care desfac laptele pe tarabă în piaţă, este că pe lângă certificatul de sănătate de care aveau nevoie pâna acum vor trebui să aibă două buletine de analiză valabile pe o perioadă de o lună şi care să ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din pieţe şi problema este că acestea costă în jur de 180 de lei.

 “Aproximativ 40.000 de persoane vând lapte în pieţele din România. Aceştia au de ales între a creşte preţul laptelui, pentru a-şi putea acoperi cheltuielile sau a dispărea din piaţă. La nivelul la care produc ei lapte, pentru că în general au 2-3 animale, va trebui să crescă preţurile cu cel puţin 20%. Populaţia va trebui să aleagă, va plăti 20% în plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpãra din hipermarket. Eu cred că ei vor scumpi laptele şi că populaţia va merge în continuare să cumpere acest lapte pentru că s-a obişnuit cu el şi ştie că este un lapte de calitate. Scumpirile vor începe din februarie”, a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. (agri-news.ro)