proiecte pentru a primi bani europeni

 

 Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013. 
 Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si  banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate. 

 De mentionat ca fondurile structurale si de coeziune rambursate Romaniei pana in prezent ajung in jurul sumei de 6 miliarde de euro pentru perioada de programare 2007-2013, in proiecte incheiate, dar si in proiecte nefinalizate inca. 
 Pentru a preveni aceste riscuri la adresa bugetului tarii, DG REGIO indeamna autoritatile de management pentru programele operationale de la ministere ca, in anul 2014, sa decida care sunt proiectele cele mai fezabile pentru a fi continuate sau incepute si care vor fi ajustate sau elimiate progresiv. 

 Oficialul CE subliniaza ca Romania trebuie sa se dedice finalizarii lucrarilor si sa accelereze implementarea proiectelor in teren, "cu accent pe rezultate in lunile urmatoare".  (hotnews.ro)