Rapsodie boema

24.11.2018 18:44


 Freddie Mercury s-a stins din viatala 24 noiembrie 1991, la varsta de 45 de ani.

 Freddie Mercury, pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe insula Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum parte a Tanzaniei. Părinții săi, Bomi Bulsara și Jer Bulsara   erau persi din India si practicau religia antică zoroastriana.  La varsta de 7 ani a fost trimis la scoala in India. La 17 ani a emigrat, impreuna cu parintii, in Anglia.  A studiat arta si a obținut o diplomă în artă și design grafic la Earling Art College. După absolvire, Freddie s-a alăturat mai multor formații, În luna aprilie a anului 1970, s-a alăturat chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor, care fuseseră în formația Smile. Asa a aparut „Queen”. Tot în această vreme și-a schimbat și numele de familie din Bulsara în Mercury.

 ``Freddie era extrem de încrezător în forțele sale. El era convins încă de atunci că e un star rock. Atenție, nu că va deveni un star rock, ci că era deja unul. Se vedea acest lucru în apariția lui, în gesturi. Dar sub această „mască”, Freddie era foarte timid și nesigur. Exact ca mine``, spunea Bryan May in iulie 2017 pentru Mojo Music Magazine.

 Ce a urmat se stie.


 În octombrie 1986 presa lansase zvonul că Freddie Mercury și-a făcut analize de sânge la o clinică din Londra si ca testele ar fi ieșit pozitive, arătând că solistul era infectat cu HIV. Un reporter al celebrului cotidian ”The Sun” merge mai departe și-l întreabă pe aeroportul ”Heathrow”, la întoarcerea după câteva turnee din Japonia, despre subiect. Solistul neagă cu vehemență că ar avea o boală cu transmisie sexuală.

 Pe 18 februarie 1990 participă, alături de colegii săi, la ”Brit Award”. Se vede că e slăbit. A doua zi, pe 19, ziarele titrează: ”E oficial - Freddie e bolnav cu adevărat!”

 

Starea de sănătate se înrăutățește. Pe 24 noiembrie 1991 doctorul Atkinson, care a stat de la prânz cu Freddie, vrea să plece. Ceasul arată 18.30. Solistul cere să fie schimbat, tușește, convulsiile îl omoară. Se ridică din pat, vrea ciorapi. Cade pe spate. Este mort! 

David Clark, - liderul trupei ”Dave Clark Five” – este unicul martor al evenimentului - medicul s-a dus să-i aducă schimburi dintr-o cameră învecinată. 

 

 Certificatul de deces al lui Freddie Mercury arata ca principala cauză a mortii este bronhopneumonia, a doua SIDA. În dreapta, se specifică faptul că trupul solistului va fi luat pentru a fi incinerat. Asta e prima sa dorință. 

Peste trei zile, o ceremionie scurtă, de nici 20 de minute. Sunt doi preoți indieni parsi, zoroaștii, se oficiază într-o limbă vorbită cu 1.500 de ani înaintea erei noastre. În afara familiei, acolo se mai află Mary Austin, iubita din tinerețe, Jim, iubitul lui Freddie, membri trupei Queen și Elton John. 14 persoane, plus un buchet uriaș de 100 de trandafiri, de la David Bowie. Freddie e incinerat. Brian May ia urna cu cenușă, însă, finalmente, aceasta ajunge la Mary.

 Freddie a lasat cu limbă de moarte ca locul mormântului său să nu fie cunoscut. Toată viața a fost alergat de către ziariști, vrea liniște după moarte. Știe că va fi incinerat dar, și așa, nu dorește un loc de pelerinaj, nu vrea ca mormântul său să pățească ce a pățit cel al lui Jim Morrison din ”Pere-Lachaise”-ul francez, plin de sticle de whisky... 

Nu se stiw cu exactitate unde este mormantul lui Freddie Mercury.