Recoltarea arahidelor

18.09.2013 09:47

 La Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni din judeţul Dolj a început recoltarea celor două soiuri de arahide – „Viorica” şi „Dăbulen”, create de specialiştii staţiunii şi a căror cultură este unică în ţară.

 Cercetătorii de la Staţiune au găsit cultura de arahide drept cea mai bună soluţie pentru cultivarea terenurilor din zonă afectate de procesul de deşertificare continuă din ultimele decenii. „În paralel cu cercetările de ameliorare au fost efectuate cercetări şi asupra unor verigi tehnologice importante pentru stabilirea unei tehnologii de cultivare adecvate pentru această zonă. Îmbunătăţindu-se continuu tehnologia de cultivare, producţiile realizate la această cultură au crescut până la 2.800 kg/ha de păstăi. Cercetările efectuate la arahide au demonstrat că această cultură reuşeşte bine la noi în ţară, mai ales în zonele cu climat cald din sudul ţării şi pe terenuri uşoare”, a declarat ing. Milica Dima, responsabilul SCDCPN Dăbuleni cu cultura de arahide.
Lipsa tehnicii mecanizate creşte preţul arahidelor
Potrivit acesteia, la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni recoltarea arahidelor se face manual, prin desprinderea alunelor de plantă întrucât nu există tehnologia de prelucrare. Din acest motiv, preţul producţiei este mare, iar importul rămâne mai rentabil. „Din păcate, producem la preţul la care alţii aduc arahidele din afară. După recoltare noi desprindem manual alunele de plantă căci nu avem tehnologie de prelucrare”, a spus Dima.
Preţul arahidelor din staţiune este de 15 lei/kg şi sunt multe persoane care le cumpără pentru culturi proprii pe suprafeţe mici. Sursa: Agerpres