ring bursier pentru cereale

 

Crearea unui ring bursier pentru cereale în România poate oferi un preţ corect producătorilor agricoli şi un sistem de contractare transparent, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la un eveniment organizat de Bursa Română de Mărfuri.

 „Anul 2013 ne-a adus aminte de producţiile mari înregistrate în România, dar, din păcate, producătorii nu s-au putut bucura de producţiile mari şi de preţuri corecte, pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat cu preţurile. Nu cred că neapărat din cauza pieţei s-a întâmplat acest lucru, ci din lipsa informaţiilor. Procesul de transparentizare a preţurilor şi a producţiilor este un prim pas. (...) Rămâne să-i asigurăm pe fermieri că preţurile cerealelor nu vor mai avea aceste fluctuaţii, respectiv când sunt producţii mici, preţurile sunt foarte mari, iar când sunt producţii mari, preţurile sunt foarte mici”, a precizat Constantin.

 Şeful MADR a adăugat că, în zilele următoare, Ministerul Agriculturii va semna un parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri, astfel încât, din luna ianuarie, un astfel de mecanism să poate deveni funcţional. Preşedintele BRM, Septimiu Stoica, consideră că emiterea de cotaţii de referinţă este un pas important pentru dezvoltarea Bursei cerealelor în România. „Emiterea de cotaţii de referinţă este un prim pas important pentru dezvoltarea Bursei de cereale în România. Aceste instrumente vor sprijini transparentizarea pieţei, oferind repere reale şi actualizate constant tuturor actorilor interesaţi”, a spus Stoica.
 În 23 septembrie 2013, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor în parteneriat cu BRM, în primul rând pentru crearea Ringului Bursier al Produselor Agricole.  sursa: Agerpres