Romania va putea exporta animale vii in Turcia

 

 

 România va putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenind din cele 19 judeţe libere de scrapie, numai după ce experţii turci vor evalua şi agrea fermele de carantină, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

 Pe 31 ianuarie 2014, la Ankara, a avut loc întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de preşedintele Vladimir Mănăstireanu, şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine. 
 Întâlnirea a avut loc la invitaţia şefului Autorităţii Veterinare  Centrale din Turcia, Erol Ifran. „Am agreat şi semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrăşării şi pentru exportul de ovine destinate reproducţiei, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricţiilor pentru cele 19 judeţe din România. Dincolo de faptul că Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 judeţe din România, ca fiind libere de scrapie, experţii turcii vor să vină să vadă fermele de carantină, să le evalueze şi, ulterior, pot începe exporturile”, a spus Mănăstireanu.

Avem nevoie şi de permisiunea Irakului
 Vizita experţilor turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică.

 Oficialii turci au precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor româneşti de carne şi animale vii din speciile bovine şi ovine, urmărind doar respectarea normelor şi reglementărilor OIE şi UE din domeniu, iar evoluţiile recente din România, ţară considerată ca foarte importantă pentru relaţiile bilaterale, îi determină să găsească soluţiile convenabile ambelor părţi pentru liberalizarea treptată a comerţului. Pe măsura schimbării statusului României la OIE faţă de bolile animalelor, se are în vedere stabilirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi a procedurilor pentru fiecare specie în parte.
 Potrivit ANSVSA, pe exportul de bovine vii şi carne de bovine s-a convenit că discuţiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de ţară pentru România. Delegaţia română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii mai 2014.  sursa: Agerpres