rosia romaneasca s-ar vinde la pret triplu la export

16.08.2013 10:13

Cred că dacă am duce în Occident roşia românească, am putea să o vindem la un preţ triplu, a spus directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, subliniind importanţa investiţiilor în lanţul de producţie, în special la colectare şi desfacere.

 “Consider că trebuie să investim în continuare pe lanţul de producţie, în special la colectare şi desfacere, pentru că producţie se face. Cred că dacă am duce în Occident roşia românească, aceea cu gust am putea să o vindem la un preţ triplu. În Occident nu găseşti în magazine legume cu gust natural, toate au gust de măr. Cred că dacă am trimite legume din România ar fi o nebunie totală pentru ei”, a spus directorul APDRP.

 Potrivit acestuia, România a atras aproape 59% din fondurile europene pe dezvoltare rurală, banii plătiţi efectiv beneficiarilor români depăşind 5,15 miliarde euro. Suma plătită efectiv beneficiarilor români include şi contribuţia naţională, însă rata de absorbţie se referă strict la fondurile europene rambursate deja României din suma totală alocată pe actuala schema financiară de 8,1 miliarde de euro. 
Directorul general al APDRP afirmă că pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi-ar dori să schimbe sistemul de selecţie din cauza întârzierilor mari înregistrate în evaluarea proiectelor, dar şi cel de achiziţie pentru beneficiarii privaţi prin crearea unei baze de date cu preţuri de referinţă rezonabile. sursa: Agerpres