Rusia nu mai importa cartofi din UE

 Rusia a anuntat ca, incepand cu 1 iulie 2013, nu va mai importa nici cartofi, nici material saditor din Uniunea Europeana, iar societatea Rosselhoznadzor, responsabila cu cartofii pe economie, a si primit instructiunile necesare.
 Rusia explica situatia prin faptul ca, in ultimul timp, au fost descoperiti daunatori periculosi in produsele agricole importate din Europa, informeaza Driver-Sant.
 Autoritatile ruse sustin ca, la controlul fitosanitar efectuat asupra cartofilor livrati din mai multe tari europene intre anii 2010 si 2013 au fost depistate mai mult de 100 cazuri de cartofi contaminati.
Sunt in joc cartofi livrati din Germania, Belgia, Marea Britanie, Spania, Lituania, Olanda, Finlanda, Franta si Republica Ceha. Au fost identificate atat chisturi ai cartofului, cat si insecte parazite specifice acestei culturi.
 Conform celor aratate de autoritatile rusesti, situatia este sesizata de mai multa vreme, s-au facut incercari de a limita importul de cartofi din tarile respective, dar societatile interesate continua sa importe, volumul cartofilor importati si suspectati de a fi cuprinsi de contaminari ridicandu-se la 12.000 tone.  (ziare.com)