salariu minim de 1100 de lei

 

 Reducerea cu 5 procente a contribuțiilor de asigurări sociale(CAS) datorate de angajator și creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.100 lei, până la sfârșitul anului 2016, sunt două dintre măsurile cuprinse în programul politic pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului, săptămâna viitoare.

 Pe de altă parte, se dorește limitarea fenomenului de 'migrație a creierelor' și reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistență socială bazat pe un mecanism instituțional de identificare, evaluare și intervenție pentru toate cazurile de risc social.

 De asemenea, se are în vedere creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, cu focalizare pe următoarele grupuri țintă: tineri cu vârste între 15 și 25 de ani; lucrători cu vârsta între 50 și 64 de ani; femei; lucrători necalificați; persoane cu handicap; persoane cu responsabilități familiale complexe; minorități etnice, inclusiv minoritatea romă.

 Totodată, se intenționează introducerea procedurii de șomaj parțial care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizația de șomaj. (Agerpres)