Sarbatoarea Centenarului la Budureasa

01.12.2018 15:30

La initiativa lui Cristian Leon Dan, Primaria si Consiliul Local Budureasa au inaugurat vineri, 30 noiembrie,Tricolorul romanesc langa statuia Eroilor din fata bisericii din localitate si au dezvelit o piatra memorial la casa in care a trait Ioan Dan, bunicul lui Cristian Dan.

 Ceremonia, la care au luat parte peste o suta de locuitori ai comunei, a inceput cu o slujba savarsita de parintele Cosmin Faca. Cristian Leon Dan a ridicat steagul tricolor care de acum va flutura langa Monumentul Eroilor. Au rostit cateva cuvinte despre semnificatia unirii domnul primar Adrian Magda si domnul deputat Gheorghe Bogdan, invitat sa ia parte la ceremonie. Leon Cristian a rostit o locutiune despre bunicul sau Ioan Dan, cel care acum o suta de ani a participat, din proprie initiativa, la Marea Unire de la Alba Iulia.

 Ansamblul Zestrea Buduresii, condus de dobasul Ioanea a oferit un scurt program artistic cu cantece istorice.

 O parte dintre cei prezenti s-au deplasat la casa parinteasca a lui Cristian Leon Dan unde a fost dezvelita o placa comemorativa in cinstea bunicului sau Ioan Dan.Dupa sfintirea placii a luat cuvantul Cristian Dan. Acesta a facut o prezentare a bunicului sau, iar Alessia, fiica lui Cristian a recitat o poezie compusa special pentru acest moment.

 Ioan Dan s-a nascut la 13 aprilie 1887 si a murit la 18 decembrie 1961. A fost padurar si brigadier silvic, desi in unele documente referitoare la Unire este trecut taran. Nepotul sau Leon a amintit, printre altele, ca bunicul sau a ajutat `partizanii` in timpul comunistilor, iar participarea lui la rezistenta anticomunista a fost `taxata` mai tarziu de catre regimul totalitar.

 Sarbatoarea din ajunul Marii Uniri s-a incheiat la Caminul Cultural cu o masa oferita de organizatori, fasole de post, si cu a doua parte a spectacolului sustinut de Zestrea Buduresii.