scade pretul la lapte

Efectele majorarii subventiilor acordate crescatorilor pentru vacile de lapte se vor face simtite pe piata in decursul acestui an, cand se va constata o crestere a productiei cu aproximativ 15 la suta, dar si o scadere a preturilor cu circa 10 la suta, in comparatie cu cel practicate in prezent. 
 Informatia vine dintr-o sursa foarte autorizata, mai precis din partea reprezentantilor patronatului dinindustria laptelui. Astfel,  Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, a declarat ca oferta de lapte pe piata va creste treptat, pana la finele anului estimand o crestere cu aproximativ 15 la suta, iar urmarea fireasca a cresterii cantitatii de lapte aflat la vanzare, va fi scaderea preturilor.
 Platile subventiilor pentru bovine incep chiar de azi, reprezentantii MADR precizand in urma cu cateva zile ca valoarea subventiei pe cap de animal va fi anul acesta de 729 de lei pentru o vaca ce produce trei tone de lapte pe an si de 1.097 de lei pentur o vaca ce produce sapte tone de lapte.
 Motivul pentru care a fost majorata valoarea subventiilor este chiar cresterea cantitatii de lapte de pe piata autohtona, in conditiile in care numarul de bovine a scazut simtitor in ultimii ani, de la 1,6 milioane de capete, in 2007, la 1,078 de milioane la finele anului trecut.
 Acest fapt a fost facut cunoscut de catre ministrul Agriculturii, Daniel Cojocaru, care a declarat zilele trecute ca „statul vrea sa cresca din acest an cantitatea de lapte produsa in Romania si am majorat subventia pentru vacile de lapte. Am luat aceste masuri pentru ca vrem sa facem fata competitiei din 2015, atunci cand se vor elimina cotele de lapte”.
 Legat de aceasta masura, Dorin Cojocaru, reprezentantul patronatului din industria laptelui, a afirmat ca spera ca prin aceste majorari ale subventiilor sa se schimbe structura fermelor din Romania. In prezent,  83 la suta din efectivele de vaci de lapte se afla in gospodarii de 1-2 capete, iar dintre aceste animale, care se gasesc in 640.000 de gospodarii, doar 35 la suta vand lapte procesat. (agroromania.ro)