scumpiri la gaze in 2014

 

 Calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale prevede o majorare de 10% a prețului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an și o creștere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ține cont de realitățile pieței de la începutul fiecărui trimestru din 2014.

 Calendarul de liberalizare a fost agreat în 2012 de către Guvernul României, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană și prevede liberalizarea totală a pieței pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.

 Calendarul prevedea o majorare de 2% pentru casnici și de 4% pentru industrie de la 1 ianuarie 2014, însă condițiile din piață și strategia de import stabilită de ANRE au făcut posibilă o scumpire de doar 1% pentru populație și de 2% pentru consumatorii industriali.

 'Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul inițial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populație și de 4% pentru consumatorii industriali', a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la finele lunii decembrie.

 Mai departe, anii următori, calendarul stabilit în 2012 prevede o scumpire de 12% pe an în intervalul 2015-2018, urmând ca, la 1 ianuarie 2019, toți consumatorii din România să plătească prețul pieței, mai puțin cei vulnerabili, care vor beneficia în continuare de tarife reglementate. AGERPRES