se reduce tva la carne?

10.10.2013 08:59

Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, pentru că evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.  

 Potrivit acestuia, în sectorul cărnii sunt două probleme importante: importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România. „Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a spus reprezentantul MADR.

 Datele prezentate de oficialul MADR arată că în 2011 evaziunea pe TVA la producția de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA.
 „La nivel european, la alimentele de bază se practică un nivel de TVA foarte scăzut față de TVA din România și aceasta reprezintă explicația pentru faptul că evaziunea fiscală în România este atât de mare. Credem cu tărie că primul pas făcut pe sectorul pâinii, TVA de 9%, reprezintă o șansă istorică, pentru că ar trebui să demonstrăm că aceasta este o cauză esențială pentru bunul mers al activității în acest sector”, a adăugat Irimescu.  sursa: Agerpres