Semigreul romanesc

 

 Poate trage de pe loc greutăţi de până la 10.000 de kilograme, iar în ultima vreme este tot mai folosit în muncile din domeniu forestier. Semigreul românesc este, de altfel, considerat unul dintre cei mai puternici cai din lume.

 Rasa a fost omologată în 1983 la Herghelia Ruşeţu din Buzău, unde în prezent există 191 de exemplare. O treime dintre ele pot fi cumpărate de crescătorii de animale, care au început să fie din ce în ce mai interesaţi de rasă.

 „Semigreul românesc revine în actualitate, caii sunt căutaţi în zona de munte, unde sunt folosiţi în domeniul forestier”, a explicat şeful Hergheliei Ruşeţu, Romică Bâzu, pentru Agerpres. Referitor la forţa acestor animale, acesta a adăugat că ultimul record a fost stabilit în 1997, când doi armăsari au tras pe o pistă de beton două remorci a câte 10 tone fiecare.

„Semigreul este o combinaţie între iapa ialomiţeană şi rasele Ardenez şi Trăpaş”, a mai spus şeful Hergheliei Ruşeţu.

 Un exemplar pur-sânge Semigreul românesc costă la ora actuală între 10.000 şi 12.000 de lei, iar pentru cei are nu sunt incluşi în patrimoniul genetic naţional, preţul este ceva mai redus. (agroinfo.ro)