singura solutie - asocierea

 De la inceputul anului, zeci de mii de fermieri din toata tara risca sa-si inchida afacerile. Exista o solutie de la Ministerul Agriculturii, de care vor beneficia micii fermieri care se unesc in asociatii.

 Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui.

 Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform spre vanzare sau procesare. Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca: “Se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut  reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna.”

 Un tanc de racire de 1.000 de litri costa 5.000 de euro. In acelasi act normativ se arata si ca primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire.

 Crescatorii de animale uniti in asociatie spun ca pana acum nu aveau cum sa-si depoziteze laptele in conditii optime. Acestia spera ca noile masuri sa-i ajute in afaceri. (fabricadelapte.ro)