speranta de viata pe glob

11.01.2014 09:40

 

 Aproape toate tarile lumii au fost inventariate din punct de vedere al sperantei de viata de catre jurnalistul Marcelo Duhalde care a creat un grafic prezentat de The Telegraph.
 Potrivit datelor prezentate, Europa, Asia si America de Nord sunt continentele ale caror tari au cea mai mare speranta de viata. In Marea Britanie, de exemplu, media este de 80 de ani. Oamenii din San Marino, Andora, Elvetia sau Italia au sanse serioase sa treaca de 80 de ani. La fel si cei din Japonia, Australia, Noua Zeelanda sau Israel.
 In Romania, speranta de viata este de 74 de ani la fel ca in Bulgaria, Estonia, Venezuela, El Salvador, Arabia Saudita, Thailanda sau Armenia. In Republica Moldova, speranta de viata este de 70 de ani, iar in Ucraina, 69 de ani.
 In Statele Unite, oamenii traiesc in medie 79 de ani, cu doi ani mai putin decat cei din Canada. In general, cele mai multe tari de pe continentul american au speranta de viata in jurul varstei de 70 de ani: Argentina si Mexic - 77 ani; Chile, Costa Rica si Panama - 78 ani; Ecuador si Columbia - 75 de ani; Brazilia si Peru - 72 de ani; Bolivia- 68 de ani si Haiti - 62.
 Cele mai mici valori in ceea ce priveste speranta de viata sunt pe continentul african. Astfel, rezultatele arata ca in Africa de Sud exista o seperanta de doar 49 de ani. In Uganda 54, iar in Nigeria 52.
 In China, potrivit graficului, speranta de viata este 75 de ani, in Vietnam de 73, in Irak 71 de ani, in India de 67, iar in Pakistan de 66.
In Afganistan, speranta de viata este de 50 de ani.  (ziare.com)