sprijin pentru crescatorii de vaci

02.09.2013 10:15

Ministerul Agriculturii a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate. Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării. 

Prin Hotărârea Guvernului nr. 796/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, în data de 3 august 2012, cu modificările și completările ulterioare, s-a stabilit schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate, în funcţie de efectivul de animale deținut/beneficiar/categorie din următoarele categorii: vaci de lapte; bivolițe de lapte; taurine din rase de carne și metișii acestora: tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne. Suma totală alocată acestei scheme de sprijin este de 30.447.205 Euro.

Cuantumul prevăzut pentru femelele ovine/caprine este de maximum 6,5 euro/cap
Potrivit notei de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern, la numeroasele solicitări ale reprezentanților crescătorilor din sectorul privat, în anul 2013 s-a notificat la Comisia Europeană o noua formă de ajutor specific pentru cresctorii de ovine/caprine de lapte /carne din zonele defavorizate.
„Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului reglementează sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor de lapte și carne din zonele defavorizate, astfel:
- se definesc categoriile de animale pentru care se poate solicita ajutor specific respectiv, categoria femelelor din speciile ovine/caprine;
- reglementează perioada de depunere pentru acordarea ajutorului specific pentru femelele ovine/caprine, respectiv 9 septembrie – 4 octombrie 2013 a anului pentru care se face solicitarea;
- se stabilește efectivul de 50 – 300 capete de femele ovine/caprine, inclusiv, pe beneficiar pentru care se poate acorda ajutorul specific;
- se stabilește valoarea totală a ajutorului financiar specific de 6.711.315 euro și cuantumul pentru categoria femelelor din speciile ovine/caprine de maximum 6,5 euro/cap”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

MADR precizează că prin intermediul acestui proiect se urmăreşte menţinerea nivelului efectivelor de animale și a producţiilor acestora, creșterea veniturilor exploatațiilor de ovine/caprine şi echilibrarea veniturilor pe filiera laptelui și a cărnii de ovine/caprine în scopul menţinerii producţiei de lapte şi produse lactate, precum și stimulării producției de carne de ovine/caprine, pe piaţa naţională şi comunitară.  (agroinfo.ro)