Statele Unite reia importul de carne de vita

06.11.2013 14:34

Comisia Europeană a salutat luni, 4 noiembrie, decizia Statelor Unite ale Americii de a-şi revizui legislaţia privind importul de carne de vită, sistat din anul 1998 ca urmare a bolii „vacii nebune”, acesta putând fi reluat în urma adoptării noilor reglementări, arată agenţia EFE.

„Comisia Europeană salută anunţul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislaţiei americane la standardele internaţionale legate de encefalopatia spongiformă bovină”, cunoscută şi sub numele de boala „vacii nebune”, se menţionează într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Roger Waite.

Astfel, carnea de vită provenită din statele membre ale Uniunii Europene va fi din nou autorizată să intre pe piaţa americană, precizează textul. „Redeschiderea acestei pieţe este un pas tardiv, dar pe care îl salutăm totuşi, şi care va elimina un veto nejustificat, restabilind condiţiile comerciale normale” între cele două părţi, mai afirmă oficialul european.
Departamentul american al Agriculturii a anunţat vineri că va revizui reglementarea privind importul de carne de vită, urmând ca aceste norme să fie puse în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Decizia va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Hotărârea Departamentului american al Agriculturii nu priveşte şi importul de carne de oaie şi de capră, acesta fiind restricţionat în continuare. sursa: Agerpres