stimulente pentru proprietarii de paduri

17.11.2013 20:08

 Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma propusă, din 2015 proprietarii de păduri pot beneficia de o serie de stimulente pentru a nu exploata materialul lemnos, a declarat joi, la Târgu Mureş, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

 „Apropo de proprietarii care-şi taie pădurea, eu le dau o veste foarte bună: pe lângă coerciţie, am venit şi cu o bonificaţie. Din anul 2015, estimăm, dacă Codul Silvic se aprobă în forma pe care am propus-o noi, proprietarii de pădure pot beneficia de stimulente, pentru a nu-şi tăia lemnul, de bonificaţii. De unde banii? Din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a subliniat ministrul delegat.

Potrivit Luciei Varga, acest tip de bonificaţii este acordat şi în ţările europene şi în urma vânzării acestor certificate banii vor fi daţi proprietarilor „tocmai pentru a-i stimula să menţină suprafaţa împădurită şi pentru a-i stimula totodată să extindă suprafaţa de pădure din România”. „Cine va avea resurse în viitor, va avea un trai decent. Or, lemnul este o resursă extrem de importantă şi de acum trebuie să ne gândim pentru generaţiile viitoare, de acum să plantăm, pentru ca peste 70-100 de ani cineva să beneficieze de aceste plantări de pădure”, a afirmat ministrul delegat. sursa: Agerpres