strategii pentru valorificarea potentialului agroalimentar al Romaniei

09.07.2013 16:34

 La finele saptamanii trecute a avut loc, la Cluj Napoca, o conferinta regionala in cadrul proiectului „Strategii pentru valorificarea potentialului agroalimentar al Romaniei“ pentru dezvoltarea agriculturii pe termen mediu si lung 2020-2030. La conferinta a fost prezent secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Achim Irimescu.

 Cei prezenti au discutat despre schimbarile preconizate in politica agricola comuna a Uniunii Europene, Romania avand alocata pentru perioada 2014-2020 suma de 17 miliarde de euro, ceea ce denota o crestere substantiala a fondurilor alocate comparativ cu perioada 2007-2013.
 Reforma Politicii Agricole Comune reprezinta o schimbare fundamentala in aceasta politica si prin care se doreste sa se tina cont de diversitatea agricultorilor din 27 de state europene, cu interese comune, dar si cu istorii si nevoi diferite.
 Aceasta isi propune sa reduca diferentele dintre subventiile primite de agricultorii din diferitele state membre ale Uniunii Europene, un sprijin pentru o agricultura „verde“ si pentru agricultura ecologica. in cadrul reformei se doreste sprijinirea tinerilor fermieri, precum si sprijinirea micilor fermieri. Statisticile arata ca in prezent, peste 50% dintre agricultori au varsta peste 60 de ani, prin noua reforma dorindu-se intinerirea acestora.
 De asemenea, noul program de dezvoltare rurala prevede posibilitatea ca statele membre sa elaboreze programe sub-tematice care sa raspunda nevoilor specifice de restructurare si modernizare a unor sectoare sau regiuni, precum si introducerea unor masuri pentru servicii de formare si consultanta agricola.
 In cadrul intalnirilor, prefectul judetului Satu Mare, Eugeniu Avram, a subliniat necesitatea crearii unor sisteme integrate de gestionare a apei prin subventionarea sistemului de desecare in agricultura. De asemenea, el a cerut subventionarea amendarii solurilor, deoarece in judetul Satu Mare una dintre problemele grave cu care se confrunta agricultorii o reprezinta cresterea accelerata si alarmanta a suprafetelor solurilor cu aciditate ridicata.
 Ca raspuns, reprezentantul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mentionat faptul ca se intentioneaza dezvoltarea unui mecanism de finantare prin intermediul fondului de mediu.  (agroromania.ro)