subventia pe suprafata

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin a anunţat că subvenţia pe suprafaţa pe care o vor primi fermierii romani în 2013 va fi de aproximativ 160 de euro la hectar.

 Din totalul de 160 de euro, 139 reprezintă plata europeană, iar restul de 21 de euro este contribuţia de la bugetul de stat. Fermierii susţin însă că banii pe care îi primesc efectiv vor fi cel mai probabil sub cifrele anunţate de minister. 
 Deşi subvenţia la hectar a crescut în ultimii ani, fermierii români spun că nivelul acesteia continuă să fie prea mic comparativ cu media europeană. Reforma Politicii Comune Agricole (PAC) care va fi aplicată după 1 ianuarie 2014 vizează în principal reducerea acestor decalaje între ţările membre privind plăţile directe. România este una dintre cele şase ţări care în perioada 2014-2020 vor înregistra creşteri ale plăţilor la hectar. Asfel, dacă anul acesta România va primi aproximativ 135 de euro la hectar (fără contribuţie naţională), această sumă va creşte până la aproximativ 196 de euro la hectar în 2020 (fără contribuţie naţională), anunţa comisarul european Dacian Ciolos în vară, după ce Parlamentul European, Consiliul de Miniştri al UE şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reforma PAC.  (agroinfo.ro)