suntem singura tara care impoziteaza banii europeni

 

Prezent la conferinta “Zilele Agriculturii Romanesti”, europarlamentarul Viorica Dancila a declarat ca Romania are posibilitatea de a-si creste gradat cuantumul subventiilor, astfel incat pana la sfarsitul anului 2020 valoarea platilor directe la hectar sa fie de minim 196 de euro.

 ”Exista posibilitatea cresterii graduale a subventiilor primite de catre statele membre, care primesc mai putin de 90 la suta, prin stabilirea unui prag minim de plati directe, astfel incat statele membre sa poata sa atinga la finalul anului 2020 cel putin 196 de euro pe hectar. Daca la aceasta suma mai adaugam faptul ca putem sa primim din partea statului membru subventii nationale, daca mai adaugam faptul ca aceasta flexibilitate din pilonul de dezvoltare rurala catre plati directe, ne poate permite sa creștem aceasta suma, atunci vom vedea ca acestea sunt un real sprijin pentru cei care vor sa se implice in agricultura” a declarat eurodeputatul.
 Viziunea extrem de optimista a Vioricai Dancila asupra viitoarele subventii nu a ramas netaxata de catre Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli (LAPAR), care i-a reamintit eurodeputatului ca guvernul Romaniei va mai putea complete subventia europeana doar pana in 2015, incepand de anul viitor platile directe urmand sa fie acoperite doar din banii UE.
 Totodata, Baciu a subliniat inca o data faptul ca Romania nu ofera fermierilor autohtoni sprijinul pe care alte state din UE in ofera agricultorilor.
 ”Romania este singurul stat din Europa care ia impozit pe bani europeni, ne ia impozit de 16%. In scripte apare ca iti da statul 21 de euro? Da! Dar iti ia 23 de euro iti percepe impozit. Deci se anuleaza ceea ce iti da statul. Acesta este adevarul. Acolo ne aflam, timp in care uitam sa spunem ca statele vecine, pe langa subventiile de doua, de trei ori mai mari decat Romania, au și alte facilitati. Luati Franta, motorina subventionata cu 50% din pret, luati Spania unde apa de irigatii este adusa gratuit pana la hidrant. Statul mai vine și cu alte facilitati, iar noi noi beneficiem de niciunul dintre aceste ajutoare. E drept, anul acesta va fi subventionata motorina și la noi, sa vedem ce va fi.” (agroromania.ro)