tigari mai scumpe

 

 Fumatorii din Romania platesc mai mult pe tigari, incepand de anul acesta, la o serie de sortimente, dupa modificarea operata de Guvern in calculul accizelor, precum si ca urmare a scumpirii carburantilor. 
 Inca din primele zile ale anului 2014, unul dintre cei mai importanti produactori de tigari, British American Tobacco (BAT) Romania, a afisat preturi cu 50 de bani mai mari la unele sortimente: un pachet de Kent Blue, Silver sau White costa acum 14 lei, iar pretul Kent Click lung sau scurt se vinde la 14,5 lei. 
 Lucky Strike ajung la 13,5 lei, iar Pall Mall Blue, la 13 lei pe pachetul de 20 de tigari. 
 Japan Tobacco International (JTI), un alt mare producator de tigari, a afisat preturi cu 50 de bani mai mari, la unele sortimente. 
Astfel, un pachet de 20 de tigarete Camel costa 14 lei, fie ca e vorba despre sortimentele White, Black, Blue, Silver sau Filter. 
Un alt brand din portofoliul JTI, Winston,ajunge la 14 lei, in varianta Fesh Xpression, si 13,5 lei, in variante ca White, Silver, Blue, Superslims etc. Tigarile Mone Carlo sunt afisate la un pret de la 12,80 lei pe pachetul de 20 de bucati. 

 Noua modalitate de calcul a accizei, instituita de Guvern, dupa discutiile cu FMI si Comisia Europeana, prevede ca, din anul 2014, acestea vor fi indexate cu rata inflatiei. 
 Astfel, valorii de 4,52 lei pentru un euro, anuntate la 1 octombrie 2013 de Bacna Centrala Europeana, i se aplica indexarea cu 4,77%, rezultand o valoare de 4,73 lei pentru un euro, la care se calculeaza acciza. 
 Pana acum, accizele se calculau in functie de cursul de schimb afisat de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie a anului precedent. (hotnews.ro)