TVA redus la paine, abia din septembrie

20.07.2013 11:47

Mult mediatizata masura a Guvernului de reducere a TVA in sectorul panificatiei a fost amanata. Desi ea fusese anuntata inca de la inceputul anului ca intrand in vigoare de la 1 iulie, a fost amanata pentru luna septembrie.

In luna ianuarie, premierul anuntase ca "o sa incercam de la 1 iulie, o data cu rectificarea bugetara", precizand ca proiectul reducerii TVA la produsele de panificatie "duce in realitate la incasari mai mari si la combaterea evaziunii fiscale". 
Miercuri, inaintea sedintei de Guvern, Victor Ponta a declarat ca reducerea TVA va fi amanata pentru luna septembrie.
"Sper ca la rectificare, spre bucuria agricultorilor, ne mai tinem de o promisiune importanta, cea referitoare la TVA pe tot lantul la paine. Sa speram ca reusim pe 30 sa dam vestea buna. Cel mai mult imi doresc sa vedem ca aceasta initiativa se va dovedi corecta, in sensul in care, de fapt, combatem evaziunea fiscala si avem incasari mai bune la buget. Daca avem paine, cu circul stam bine...e deja un pas inainte in dezvoltarea noastra", a spus premierul Victor Ponta. 
Acesta anuntase anterior ca rectificarea bugetara va avea loc pe 30 iulie, iar reducerea TVA va fi aplicata de la 1 septembrie.
Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, este de parere ca proiectul reducerii TVA reprezinta singura sansa pentru cei din panificatie sa incheie cu bine anul 2013. 
"Anul 2012 a fost cel mai prost an din industria de panificatie. Este anul in care am inregistrat cele mai multe firme in faliment sau in insolventa, iar 2013 l-am inceput la fel de prost, pentru ca atat productia cat si vanzarea au fost mai mici cu doua cifre, respectiv cu peste 10% fata de aceasi perioada a anului trecut", spune Aurel Popescu. 
"Singura sansa sa putem iesi normal din acest an este realizarea programului pilot initiat de ROMPAN privind reducerea TVA", a mai precizat acesta.  (agroromania.ro)