TVA redus la paine. De cand?

29.07.2013 15:23

Autorităţile române negociază cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) reducerea TVA la pâine la 9%, iar o decizie finală ar putea fi luată luni sau marţi, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 Potrivit ministrului, negocierile vizează ca scăderea TVA la 9% să se aplice de la 1 septembrie. “Este o chestiune de câteva zile până când se va lua o decizie dacă măsura se va aplica sau nu. Colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) şi Daniel Chiţoiu (ministrul Finanţelor n.r.) discută cu delegaţia FMI scăderea TVA la pâine. Mâine sau poimâine se va lua o decizie în acest sens. În momentul de faţă nu avem o soluţie pe scăderea TVA. Mai putem aştepta o zi sau două până când FMI va spune dacă putem sau nu să luăm această măsură, în cadrul unui pachet mai larg de măsuri.(...). Negocierea se face ca TVA să scadă cu 9% de la 1 septembrie”, a explicat Constantin.

 Şeful MADR a precizat că dacă măsura va fi acceptată de FMI, probabil la mijlocul săptămânii viitoare va organiza o întâlnire cu producătorii şi cu reprezentanţii hipermarketurilor pentru a discuta despre ieftinirea pâinii. “Dacă măsura va fi acceptată de FMI, probabil la mijlocul săptămânii vom avea o întâlnire cu producătorii şi cu hipermarketurile şi vom discuta concret ca preţul să scadă echivalent cu această reducere a TVA”, a spus ministrul Agriculturii.

 Daniel Constantin a subliniat că schema avută în vedere este de a aplica TVA scăzut pe tot lanţul de produs, iar nivelul de TVA de 9% se va aplica la pâine, chifle, cornuri, covrigi, baghete, nu şi la cozonac, chec etc. 

sursa: Agerpres