UE reevalueaza productia de porumb

18.09.2013 09:42

Producţia medie la hectar de porumb în Uniunea Europeană a fost evaluată în scădere, a anunţat luni MARS, unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al CE.

Potrivit ultimelor estimări ale MARS, din cauza verii secetoase care a afectat Italia, producţia medie la hectar în 2013 va fi de 6,88 tone, mai puţin faţă de producţia de 6,97 tone preconizată luna trecută, dar mai mult totuşi faţă de producţia de 6,05 tone înregistrată în 2012.

În 2012, producţia de porumb a plasat Italia pe al doilea loc în topul ţărilor producătoare europene, devansând România. În acest an însă, randamentul la hectar ar urma să crească în România.
„În Italia faza critică de înflorire la porumb a coincis cu o lungă perioadă de vreme secetoasă care a afectat producţia potenţială”, a apreciat MARS.

Atât în cazul Italiei, cât şi în cazul României, MARS şi-a redus estimările faţă de luna trecută şi în prezent mizează pe o producţie medie de porumb de 3,95 tone la hectar în România, faţă de 4,18 tone la hectar luna trecută, şi de 6,88 tone la hectar în cazul Italia, faţă de 6,97 tone la hectar cât estima în luna august.
Franţa, cel mai mare producător european din porumb, ar urma să înregistreze în acest an o producţie medie la hectar de 9,01 tone, în creştere faţă de 8,91 tone anul trecut, dar mai puţin de producţia de 9,06 tone la hectar estimată de MARS în luna august. sursa: Agerpres