un nou mod de plata

 

 Identificarea prin scanarea palmei a ajuns să fie un mijloc de plată destul de răspândit la Lund, oraș studențesc din sudul Suediei, a anunțat luni universitatea la care studiază autorul inovației.

 Circa 15 magazine și restaurante din acest oraș dispun de terminale care scanează venele mâinii, sistemul fiind conceput de un student care a avut această idee când stătea la coadă să plătească, relatează AFP.

 Aproximativ 1.600 de persoane utilizează în prezent acest sistem, considerat de autorul său nu numai mai rapid, dar și mai sigur decât mijloacele de plată tradiționale.

 'Dispunerea venelor oricărui individ este unică, așa încât nu există niciun mijloc de fraudă', spune Fredrik Leifland, student la inginerie industrială și fondator al unei firme. Chiar dacă identificarea prin vene exista deja, ea nu mai fusese niciodată folosită în acest fel.

 Ca să se înscrie în sistem, clienții trebuie să meargă la un magazin care dispune de terminalul de scanare, să își scaneze mâna de trei ori și să își lase numerele de asigurare socială și ale telefonului mobil. Primesc prin SMS un link pentru activarea contului lor, care este pus în legătură cu contul bancar, de unde sumele cheltuite vor fi eliberate automat de două ori pe lună, încheie AFP.

AGERPRES