vesti bune pentru cultivatorii de cartofi

27.11.2013 08:25

 Cultivatorii de cartofi au avut de câştigat în acest an datorită cererii crescute din Europa unde producţiile multor ţări europene cu tradiţie în cultivarea cartofilor s-au redus dramatic din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile, dar şi bolilor care au afectat această cultură, a declarat preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR), Ioan Benea.

 Potrivit lui Benea, cei mai mulţi producători şi-au vândut producţia din câmp în acest an, iar în prezent stocurile interne sunt limitate, doar 10% din producţia totală de cartofi anunţată de autorităţi, de 2,8 milioane de tone, ceea ce va aduce inevitabil o scumpire a cartofilor în această iarnă. „Pentru fermierii care s-au încumetat să cultive cartofi şi în 2013, acesta a fost un an mai bun şi din punct de vedere productiv şi financiar pentru că au reuşit să-şi acopere pierderile din anii trecuţi. Producţia medie a fost mai mare datorită condiţiilor meteo favorabile, fiind în unele zone şi de 25-30 de tone la hectar. Însă, pe total pe ţară, cred că producţia este mai mică, pentru că suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut enorm în 2013. Din datele APIA cred că nu am avut mai mult de 41.000 hectare, faţă de 220.000 hectare, cât raportează Ministerul Agriculturii că s-a cultivat cu cartofi în acest an, însă evidenţele APIA sunt realizate în baza cererilor depuse de fermieri pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă”, a spus preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR).

Cartofii se vând cu 3,5 lei/kg în hipermarket
 Acesta a precizat că producţia de cartofi s-a vândut, în 2013, încă din perioada de recoltate şi foarte puţini fermieri mai au la ora actuală stocuri de cartofi, iar necesarul intern, de peste două milioane de tone, va trebui acoperit în această iarnă, din păcate, cu cartofi veniţi din import. „Din datele noastre de la Federaţie cred că aproape toată producţia s-a exportat. Stocurile mai sunt la doar 10% din producţie, pentru că s-a vândut, în mare parte, încă din perioada de recoltare. Foarte puţini fermieri mai au acum stocuri de cartofi, doar cei care au contracte cu hipermarketurile sau care au riscat să le depoziteze şi nu au vrut să vândă la momentul respectiv, pentru că în mod sigur preţurile vor creşte. Au plecat foarte mulţi cartofi din ţară în perioada de recoltare, grecii, ungurii, italienii au încărcat direct din câmp. Cererea va fi foarte mare, pentru că iarna nu a început şi e timp lung până la noua recoltă. Acum preţul este în hipermarketuri între 3 - 3,5 lei/kg, doar cartofii care ies fără documente au preţuri mai mici. Eu cred că vom lua cartofii cu un euro kilogramul, dacă vom mai avea de unde să-i luam şi la acest preţ. Peste tot în Europa se vând cartofii cu 1 - 1,7 euro/kg, însă ei au venituri de 2.000 de euro, nu ca noi, de 200 de euro”, a subliniat Ioan Benea.
 Şeful Federaţiei consideră că în România ajung cantităţi mari de cartofi din Polonia, fără control fitosanitar şi fără documente legale, chiar dacă Uniunea Europeană a impus carantină acestei ţări din cauza anumitor boli depistate la această cultură.

 Producţia totală de cartofi a fost de 2,821 milioane de tone în acest an
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producţia totală de cartofi s-a ridicat în acest an la 2,821 milioane de tone, în creştere cu peste 14 procente faţă de anul trecut când, s-a cifrat la 2,4 milioane de tone. Consumul intern este estimat la două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.
 Românii consumă anual, în medie, 90 de kg/cartofi pe locuitor, situându-se în Uniunea Europeană pe locul 4, după Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an, însă în ultimii ani pe piaţa locală s-a înregistrat o scădere a consumului pe cap de locuitor. 
 Datele statistice arată că în primele 8 luni din acest an, România a importat 102.744 de tone de cartofi, în valoare de 15 milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 8.159 de tone, in valoare 2,1 milioane de euro.
 Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cartofii s-au scumpit cu 8,91% în luna octombrie faţă de septembrie 2013, iar de la începutul anului, creşterea a fost cu 3,73 procente. sursa: Agerpres