vor subventionarea motorinei pentru fermieri

04.09.2013 08:54

 Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a cerut, vineri, identificarea urgenta de fonduri pentru subventionarea motorinei pentru agricultura.

 Potrivit LAPAR, datorita practicarii preturilor nejustificat de mici la achizitia cerealelor, Romania risca in anul 2013 o gaura de aproximativ 2.3 mld de euro, ceea ce inseamna aproximativ 1.6% din PIB-ul Romaniei. In aceasta situatie, fermierii romani nu-si pot acoperi cheltuielile decat in proportie de aproximativ 70%, ceea ce va crea situatii dramatice in recuperarea creditelor bancare, precum si in recuperarea de catre distribuitorii de inputuri a creditelor acordate fermierilor.
"Fermierii vor fi nevoiti sa-si creeze artificii financiare pentru a putea rezista in fata creditorilor, ceea ce va duce la ingreunarea situatiei financiare si astfel ne putem astepta la un faliment in bloc al agriculturii", mai spun reprezentantii LAPAR. .
 In aceasta situatie, fermierii propun Guvernului identificarea urgenta de fonduri pentru subventionarea motorinei in agricultura, marirea valorii PNDC/ hectar, precum si interventia pe piata agricola prin accesarea urgenta a Fondului European de Garantare Agricola(FEGA). (agroromania.ro)