vremea in august

22.07.2013 20:57

Sub aspect termic, în luna august 2013 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în centrul şi nordul ţării, valorile termice vor fi apropiate de limitele normale.

 În general, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în special în zonele nordice, iar în restul regiunilor agricole se vor înregistra valori sub mediile multianuale. Sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei.
Starea solului
 Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb la sfârşitul lunii august 2013 va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în jumătatea de sud a ţării. În restul teritoriului agricol, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim.
Caracteristici fenologice
 În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe terenurile afectate de seceta pedologică se vor semnala în continuare ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi fructe/boabe mici şi deshidratate la pomii fructiferi şi viţa de vie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite accentuate de apă în sol.
 La cultura de floarea-soarelui se vor înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină, precum şi recoltarea, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă. 
 Sub aspect fenologic, porumbul se va afla predominant la maturitatea în lapte, ceară şi deplină, la nivelul întregii ţări.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea.
 La speciile pomicole se vor semnala creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
 Viţa de vie se va afla în continuare în fazele de creştere şi coacere a boabelor, iar la soiurile de masă, maturarea şi local, recoltarea strugurilor.
 Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20cm);
• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (erbicidări, tratamente fito-sanitare).  Sursa – agroinfo.ro